Welke lakbescherming past bij jouw gebruik?

Waxen of coaten?

Waar vroeger een wax het ultieme eindresultaat bepaalde voor de glans van je auto, is er veel veranderd. Waxen zijn sterk verbeterd, maar er is ook en hele ontwikkeling in andere beschermingsmiddelen. Hadden we enkele jaren geleden de hype van "nano-coatings", inmiddels hebben we het over "Quartz"-, "Glas"- of "Keramische"- coatings.

Deze coatings zijn ontwikkeld op basis van Silicium. Na het aanbrengen, harden deze uit aan de lucht en voegen een extra graad hardheid tot aan de lak.

Niks mis met wax, maar...

Puristen kiezen nog altijd graag voor een goeie wax. Met als belangrijkste ingrediënt de wereldberoemde Braziliaanse "Carnuba". Maar ja, zij zetten hun auto misschien wel elke 3 maanden opnieuw in de wax, rijden er zelden in en alleen met mooi weer.

Rijd je dagelijks en in alle weersoorten, dan worden andere eigenschappen belangrijker. Je wilt een harde laag, die je lak beter beschermt, die langer blijft zitten en waarmee je gewoon door de wasstraat kan. Dan is een coating een serieus slimme keuze.

IMG 4443 JPG

Waxen

Wax is er in tal van vormen. Grofweg zien we vloeibare en vaste wax. Deze laatste vergen wat meer moeite om aan te brengen en worden vooral daardoor gezien als beter. Tegenwoordig doet een goede vloeibare wax niet onder voor een vaste, maar brengt wel snel en makkelijk aan. Bovendien is het uitwrijven een peulenschilletje. Dat maakt een detailbeurt vriendelijk geprijsd.

Een ander misverstand is de prijs van de wax zelf. Hoe duurder hoe beter. Not! Ja, tot op zekere hoogte klopt het. Maar als je, zeg, boven de 30 euro voor een flesje of potje komt, nemen de prijzen wel toe maar de kwaliteit niet, tot nauwelijks. Het is net als met bier. Vooral merkbeleving dus. De branche heeft er natuurlijk ook baat bij er een hele show omheen op te tuigen. Wij prikken er graag doorheen voor je.

IMG 3373 JPG

Coatings

Rijdt je dagelijks? Zakelijk? Staat je auto buiten in weer en wind. Ben je geen poetser en zoek je duurzaamheid en gemak? Overweeg dan een coating. Met een keramische coating leg je een transparante laag over je lak en voeg je een graad hardheid toe. De standtijd is veel langer dan een wax, hoewel we ook weer niet mee willen gaan in de belofte van fabrikanten dat hun coating wel 4 of 5 jaar blijft zitten.

Die standtijd hangt vooral ook af van het gebruik. Hoeveel kilometer per jaar je rijdt dus. Rijd je bijvoorbeeld 25.000 kilometer, dan is het slim om je auto om de 2 jaar een nieuwe coating te laten geven. Het is ook gewoon onderhoud. Je servicebeurten laat je toch ook volgens het boekje uitvoeren?

Met een coating wordt je auto makkelijker schoon; je mag er gewoon mee door de wasstraat. Tenminste, met die van ons wel. De keerzijde? De coating zelf is niet goedkoop. en hoewel het aanbrengen verassend soepel gaat, vergt de voorbereiding meer tijd. Na het polijsten gaan we eerst met warm water en Dreft ontvetten. En daarna volgt nog een speciale ontvetter als preparatie voor de coating zelf. Je auto moet ook een extra nachtje binnen blijven slapen. De coating moet goed uitharden.