De keuze begint al bij wassen

Handwas?

Wassen. Doe je dat met de hand of rij je door de wasstraat? Zoveel discussie, net zoveel onzinverhalen. Tegen de purist hoef je niet eens over de wasstraat te beginnen. Die verklaart je meteen al voor gek. "Ga jij maar lekker naar de krasstraat."

Deze liefhebber zal z'n bezit ongeveer elke week liefdevol voor de deur of in z'n garage met een zachte shampoo of schuim wassen en met het handje afzemen. Prima, nauwkeurig en lak-vriendelijk. Als je het goed doet, tenminste.

...of wasstraat?

Andere bezitter zijn net zo trots op hun auto, maar hebben simpelweg geen zin en tijd om wekelijks elk naadje en richeltje onderhanden te nemen met de hand. Zijn dat dan geen liefhebbers? Als je de internet-fora mag geloven, niet. Wij vinden van wel.

Veel "handwassers" hebben bij de wasstraat vooral enge beelden van oude "roll-overs" naast de benzinepomp. Met harde, slecht onderhouden, nylon borstels. De ontwikkelingen in wasstraat technieken zijn echter heel hard gegaan.

Rsz markus spiske x6wzb4ppip8 unsplash

Handwas

Wanneer we jouw auto met de hand wassen, gebruiken we de volgende ingrediënten: heel veel water en goede shampoo. Twee grote emmers met filters voor vuil. Een hogedrukspuit met schuimpistool en lage druk-mogelijkheid. Een zachte washmitt, zo'n lekkere handschoen. En een royale car-towell om te drogen. Here we go!

We zetten je auto van onder naar boven, jawel in die volgorde, in het speciale schuim (foam). Daarna spuiten we af. Het lossere vuil is dan weg. Krasfactor één dus ook. Dan gaan we met shampoo handmatig wassen. Met de washmitt, die we tussendoor heel veel uitspoelen in ruim water, zorgen we ervoor dat we alle vuil verwijderen. De gritt (filter onderin de emmer) zorgt dat uitgespoeld vuil naar de bodem zakt en niet meer in onze washmitt kan komen. Krasfactor twee ook weg.

Daarna spuiten we de auto onder lage druk rustig af en gaan we zemen. Zemen? Ja zo heette dat vroeger. Nu gebruiken we een microfiber "handdoek", zeg maar een badlaken. Perfect om in één beweging hele delen van de auto droog te maken. Hé, krasfactor drie ook weg. We zijn klei-klaar!

Carwash vanuit de auto

Wasstraat

Het blijft grappig hoe verkrampt mensen doen over de wasstraat. Duitse universiteiten hebben aangetoond dat de diepte van krasjes na 25 keer wasstraat, minder is als die van één kras, van één achtergebleven zandkorreltje bij één wasbeurt met de hand. Bovendien zijn eventuele krasjes allemaal in dezelfde richting door de borstels. "Borstels?!" Sorry, "lappen". Of beter "textielstroken". Het duurt vele wasbeurten voordat ze hinderlijk worden.

De belangrijkste "maar" in dit verhaal is dat je wél naar een goede wasstraat moet. Een wasstraat met textielstroken waar je auto op een "kettingbaan" doorheen getrokken wordt. Daar kost een wasbeurt dan ook zomaar 15 euro. Maar jouw lak is echt elke euro meer dan waard. En als we je auto toch gaan polijsten, waarom zou je het dan erg vinden als wij tijd en dus voor jou geld besparen? Maar wees gerust. Jij mag het bepalen!

Of we nou met de hand voor je wassen of de wasstraat gebruiken; ook met een goede wasstraat is je auto nu helemaal klaar voor fase 2: het magische kleien.

IMG 3640 JPG

Waarom kleien we een auto?

Je kunt je een ongeluk wassen, maar na verloop van tijd hecht hardnekkig vuil zich toch aan de lak. Denk aan sap en zaden uit bomen, restantjes van vogelpoep, stof van banden, slijpsel van de snelweg en tal van andere, op het oog onzichtbare troepjes. We moeten kleien. Maar eerst lopen we je lak nog na op oneffenheden. Denk aan teerspetters en de restanten van insecten.

Dan komt de "clay". Klei dus. Niet die uit je tuin, maar speciaal ontwikkelde. Die klei heeft een hele fijne structuur. De vuildeeltjes hechten zich eraan en gaan "in" de klei zetten. Door die per carrosseriedeel telkens dubbel te vouwen, hoef je je geen zorgen te maken dat het vuil er weer uit kan en krassen maakt.

We behandelen alle metaal, glas en gladde kunststofdelen. We vegen kalm in één en dezelfde richting over de lak. Het resultaat: Een echt supergladde lak. Dat verschil voel je echt meteen. Maar het is vooral belangrijk voor het polijsten. Schone lak betekent schone polijstschijven. Schone polijstschijven betekenen geen vuildeeltjes die met de draaiende beweging nieuwe krassen kunnen veroorzaken. We kunnen nu echt met een gerust hart gaan polijsten.